hannahinmalawi.reismee.nl

Afdingen voor dummies

Als u zich van Area 47 naar de stad wilt verplaatsen, zult u eerst 1500 meter moeten lopen naar de opstapplaats van de minibus, waar u vervolgens in een minibus stapt en 5 kilometer later uitstapt bij de halte Carpark. Houd hier rechts aan, vervolg de weg 350 meter, steek de drukke straat over en dan zult u links de eerste glimp opvangen van de markt. Om de meeste rust te bewaren is het aan te raden om naar het begin van de markt te lopen en om op dit punt te beginnen aan de zoektocht naar de meest exotische tierlantijntjes.

Stap 1: Maak een boodschappenlijst met verschillende richtlijnen. Eén van deze richtlijnen kan zijn wat u ongeveer denkt nodig te hebben en een ander kan zijn hoeveel u maximaal zou willen uitgeven aan bepaalde items. Als u dit voor ogen hebt, dan maakt u het uzelf een heel stuk makkelijker.

Stap 2: Een goede indruk van de markt en haar souvenirs krijgen is van cruciaal belang. Doe dit door allereerst de markt rond te lopen.

Stap 3: Als (vaak) de enige blanke zult u niet onopgemerkt blijven en is de kans aanwezig dat u wordt overspoeld door de verkopers en bedelaars. Dit overleeft u door voet bij stuk te houden en te zeggen dat u alleen aan het kijken bent. Nu wil het voorkomen dat een enkeling de spreuk ‘’Kijken, kijken niet kopen’’ kent welke u met een glimlach kunt beantwoorden en door kan lopen.

Stap 4: Heeft u een goede eerste indruk gekregen? Mooi, dan gaan we verder met stap 5.

Stap 5: De eerste indruk en wandeling over de markt kan vrij uitputtend zijn en de kans bestaat dat u toe bent aan een kleine pauze. Deze kunt u doorbrengen bij Kiboko town hotel. Vanaf de craft-market is deze gemakkelijk en snel te vinden. Ze liggen namelijk naast elkaar. Treed binnen door de poort en ervaar een aan de stad onttrokken stuk groen en rustige binnenplaats. Neem plaats in de heerlijke lounge set en het vriendelijke personeel zal u van dienst zijn. Ze zullen u drinken aanbieden en de kaart serveren, waardoor u keuze kunt maken uit verschillende heerlijke gerechten.

Stap 6: Na de drukte te zijn ontvlucht door naar Kiboko town hotel te gaan, is het op den duur toch echt tijd om verder te gaan met uw struintocht over de markt. Zet uzelf en/of uw metgezellen aan om de rustige binnenplaats te verlaten, loop naar de poort toe en treed weer in de drukte van de stad.

Stap 7: Het kan als een kleine shock worden ervaren om weer de markt op te lopen als u net heerlijk heeft mogen genieten van een koude Fanta Orange geserveerd met een smakelijke cheeseburger met Afrikaanse patat. Bereidt u dus goed voor op de volgende stappen;

Stap 8: De tijd van lantefanteren en flierefluiten is voorbij en de tijd om spullen af te dingen en te kopen is aan bod. Als u de stappen 1 tot en met 3 goed heeft opgevolgd weet u, ongeveer, precies wat u wilt hebben bij welke kraam en waar u naartoe moet. U doet er verstandig aan om de verschillende kraampjes op volgorde langs te lopen, anders vliegt u van hot naar her, terwijl het van belang is om de rust bij uzelf te bewaren. En geloof me, dat is nodig!

Stap 9: Aangekomen bij de eerste kraam zult u merken dat de verkopers u meer proberen aan te smeren dan u hebben wilt. Trap hier niet in en houd, zoals eerder al genoemd, voet bij stuk. Ook zal de verkoper bij uw eigen kraam niet de enige verkoper zijn die er staat. Zo zullen minimaal drie anderen om u heen staan en vertellen dat zij deze producten ook hebben bij hun kraam en ze verkopen voor een betere prijs. Laat u vooral niet verleiden en doe maar alsof u Oostindisch doof bent. Want soms kan er wel een goeie deal worden uitgesproken. Ga er dan vooral op in, zodat je laat zien dat er niet met je te sollen valt op prijs gebied.

Stap 10: Als u, bijvoorbeeld, het mooiste olifantje hebt uitgekozen is het tijd om te gaan onderhandelen over de prijs. Laat hen de prijs noemen en daar kunt u vanaf leiden dat de prijs al minder dan de helft is dan hun eigen prijs. Dat is namelijk hoe het hier werkt.

Voorbeeld 1:

De verkoper vertelt u dat de olifant 10.000 kwacha kost, nu weet u dus dat de olifant maximaal 5.000 kwacha kost (wat alsnog teveel geld is voor een olifantje). Begin niet gelijk met een tegenbod, maar leg de verkoper uit dat de 10.000 kwacha (± €16,-) echt teveel geld is voor de olifant. De verkoper zal twijfelen en u zult zien dat hij binnen een paar seconden met een nieuwe prijs komt. Deze zal 2 tot 3 duizend lager liggen. Alsnog teveel. Zeg dat je het nog steeds niet doet voor deze prijs en u zult merken dat ze al wat meer beginnen met tegenstribbelen. Zeg dat de prijs van 5.000 nog teveel is en u lager dan die prijs wilt gaan. Zo is er voor jullie beiden een duidelijke richtlijn. De kans bestaat dat de verkoper aan u vraagt wat voor prijs u ervoor wilt betalen. Begin nu eens met het bedrag van 1.000 en u zult gegarandeerd een afkeurende blik en geluid krijgen. Hij zal hierover nadenken en lager bieden dan de 5.000. Nu wist ik toevallig dat een mede vrijwilliger de olifantjes op de kop had weten te tikken voor 1.500 kwacha. Dit was mijn maximum prijs en hier heb ik aan vastgehouden. En na een paar minuten te hebben onderhandeld, zult u de olifant meekrijgen voor een prijs van 1.500 kwacha!

Stap 11: Betaal de verkoper en bedank hem vriendelijk door middel van een hand en met woorden.

Stap 12: Ga verder met u bezoek aan de volgende kramen en herhaal stap 9, 10 en 11.

Uit de bovenstaande stappen kan geconcludeerd worden dat het onderhandelen als vermoeiend kan worden ervaren. Houd hier dus rekening mee. Een ander feit waar u goed geweten last van kan krijgen is het afdingen. Deze mensen hebben gekozen voor deze specifieke baan en zijn het niet meer dan gewend dat er afgedongen wordt, dit kan dus alleen voor u als vervelend worden ervaren.

Een tweede feit is, dat als u last heeft van dit goede geweten, zij nooit hun spullen zullen verkopen voor een té lage prijs. Zit u eronder en houdt u voet bij stuk, dan zullen ze u als klant laten lopen.

Ik hoop dat u voldoende begeleiding heeft gehad voor uw tocht langs de craft-market en u ervan genoten heeft. Ik rest u allen alleen nog maar een succes te wensen. Succes!

P.s.: Statistieken

Craftmarket: Acht tot tien bezoeken (minimaal!)

Stoffenmarkt: Vijf bezoeken

Reacties

Reacties

Alinde

hahaha wat een verhaal, fantastisch!!
goede terug reis lieve meid, sterkte met afscheid nemen
xx Alinde

Evelien

Wat ben jij toch een creatieve schrijfster! Helemaal leuk om te lezen. Top! Van mij mag je blijven schrijven als je weer in NL bent. Geniet van je laatste dagen daar! Liefs,

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door:

Doingoood